מי שצפה בריאל מדריד לאורך העונה לבטח התרשם מהאלגנטיות והעוצמות אותן הפגינה אלופת ספרד הטרייה בדרך לתואר, הרבה בזכות שחקנים עתירי ניסיון שמלווים את המועדון וזכו ארבע פעמים בליגת האלופות בחמש שנים כמו סרחיו ראמוס, טוני קרוס, מרסלו, קאסמירו וקארים בנזמה. כל אלה היוו גורם מכריע בקרב האדיר מול ברצלונה והוכיחו שעל אף גילם המתקדם, לא נס ליחם. כעת, אחרי שהבטיח זכייה ראויה בתואר לראשונה מאז 2017, שאלה אחת צריכה להעסיק את זינדין זידאן – איך משמרים את ההישג, חרף חילופי הדורות ההולכים וקרבים.

התשובה לשאלה נמצאת ברגליהם של לא מעט שחקנים שלקחו חלק פעיל ומשמעותי בסגל של הצרפתי כבר לאורך העונה הנוכחית, אך לא רק. מבט קצר על רשימת השחקנים המושאלים מלמדת על שינוי מגמה בספרד, אולי בדרך לחילופי שלטון ולתחילתה של שושלת חדשה, שכן התרגלנו לראות את הכישרונות האלה דווקא אצל היריבה המרה, ברצלונה. בעוד האלופה היוצאת עסוקה בבעיות ניהוליות, הקבוצה מהבירה יכולה כבר לצפות לעתיד בגאווה, עם לא מעט סיבות לאופטימיות.

הגנה בהנהגה חדשה

נתחיל מאלו שלקחו חלק בעונה המופלאה של האלופה. בשער, עושה רושם שריאל מכוסה לפחות ל-7-8 שנים הקרובות, כשאחרי עונת בכורה מעט מאכזבת, טיבו קורטואה בן ה-28 שוב הפגין את היכולות ששמו אותו בשורה אחת עם השוערים הטובים בעולם עוד שזכה באליפות עם אתלטיקו מדריד ב-2014, ועושה רושם שאם ימשיך כך, בבירה יכולים להסיר דאגה מליבם בכל הקשור לאיש העומד בין הקורות. 

טיבו קורטואה. שקט בין הקורות (רויטרס)טיבו קורטואה. שקט בין הקורות (רויטרס)

קצת קשה לדבר במושגים של חילופי משמרות אחרי שסרחיו ראמוס נותן את עונת חייו, בגיל 34. לפחות על פי סיום העונה הנוכחית, על פניו נראה כאילו הקפטן האגדי של הבלאנקוס יישאר כאן לנצח וכמאמר הקלישאה – “כמו יין טוב, משתבח עם השנים”. אלא שבמוקדם או במאוחר יגיע הרגע, וראמוס יצטרך לפנות את מקומו כמנהיג ההגנה (והקבוצה כולה), כשמי שיהיה אמון על התפקיד הוא רפאל וראן, האיש שבגיל 27 כבר זכה כמעט בכל תואר אפשרי. גם כאן, בדומה לקורטואה, עושה רושם שאם לא יקרה משהו יוצא דופן, הבלם הצרפתי שכבר מזמן הפך לקונצנזוס ועוגן במרכז ההגנה של הבלנאקוס ייקח על עצמו את המשימה להוביל אותה כפי שכבר עשה לא מעט פעמים בשנים האחרונות.

רפאל וראן חוגג עם אדר מיליטאו. הצמד הבא בהגנה (רויטרס)רפאל וראן חוגג עם אדר מיליטאו. הצמד הבא בהגנה (רויטרס)

זידאן הוכיח העונה שאליפות, גם בספרד, לוקחים דרך משחק ההגנה. למעשה, הוא נהנה מפריבילגיה יוצאת דופן בחלק הזה של המגרש. כשהצרפתי רצה לתת מנוחה לרגליים העייפות של ראמוס (34) ומרסלו (32) היו אלה אדר מיליטאו (22) ופרלאן מנדי (25) שנכנסו בהצלחה רבה לנעליים הענקיות של שניים מסמלי ההצלחה הגדולים של הקבוצה בעשור הנוכחי. בעשור הנוכחי, עושה רושם שהברזילאי שהרשים כמעט בכל דקה על כר הדשא והצרפתי שהתאקלם בבירת ספרד מהרגע הראשון יהיו אלו שיאיישו בהצלחה את עמדת הבלם והמגן השמאלי.

מנדי. היורש של מרסלו (רויטרס)מנדי. היורש של מרסלו (רויטרס)

הבן הבכור: ואלוורדה יקבל תפקיד מכריע

ועם כל הכבוד לאלה שהוזכרו עד עכשיו, ישנו שחקן שהעונה קיבל את ההזדמנות וניצל אותה מעל כולם – וזהו פדריקו ואלוורדה. כמו בהגנה, גם כאן זידאן ידע שנדרש ‘דם צעיר’ שירענן את השורות ויוכל לאפשר מנוחה לקרוס ולמודריץ’. האורוגוואי עשה זאת בצורה מעוררת השראה ואף מעבר לכך. תיקל, לחץ, הניע את המשחק, איים על השער ופשוט נראה בעצמו כמו שחקן ותיק שכבר לובש כמה שנים את חולצת ההרכב הלבנה ולא כמו בן 21 בעונת הבכורה שלו בקבוצה. מעבר ליכולת, הדומיננטיות והמנהיגות של ואלוורדה והיכולת שלו להשתלב בגיל צעיר בצורה חלקה במערך של אחת הקבוצות הטובות בעולם מזכירה קצת את תחילת דרכו של  וראן אי שם ב-2012. 

קאסמירו חוגג עם פדריקו ואלוורדה (רויטרס)קאסמירו חוגג עם פדריקו ואלוורדה (רויטרס)

חסר רק התכלס: הניצוצות של ויניסיוס ורודריגו

בדומה לראמוס, גם בחלק הקדמי קיבלנו התעלות של שחקן ותיק, כאשר האלופה נהנתה מאחת העונות הטובות של קארים בנזמה, שגרם לאוהדי הבלאנקוס להתאהב בו מחדש בגיל 32. אלא שגם הצרפתי לא יישאר צריך לנצח ובריאל כבר התחילו להכין את הקרקע ליום שאחריו. אמנם צמד הברזילאים בני ה-19 רודריגו ו-ויניסיוס הניבו ביחד חמישה שערים בלבד, אך עם זאת גרמו לצרות וכאבי ראש לכל הגנה שפגשה בהם, כשהאחרון רשם קפיצת מדרגה מסוימת כשהבקיע את הראשון בדרך ל-0:2 בקלאסיקו השני של העונה. נכון, התכלס עדיין לא שם, אך עם עבודה נכונה של זידאן ושיפור בעיקר בקבלת ההחלטות, השניים עשויים להיות הפנים של האלופה בעשור הנוכחי. גם ברהים דיאס (20), שהגיע בקול תרועה רמה עדיין לא הראה קמצוץ מהיכולות שהפכו אותו לאחד הצעירים הכי מבטיחים בשוק ומחכה להוכיח מה הוא יודע, ועוד לא דיברנו בכלל על מרקו אסנסיו בן ה-24, ממנו מצופה לקחת את המושכות בחלק הקדמי בשנים הקרובות. 

ויניסיוס ג'וניור ורודריגו. רק חסר תאכלס (רויטרס)ויניסיוס ג'וניור ורודריגו. רק חסר תאכלס (רויטרס)

מאודגור ועד “מסי היפני”: המושאלים מחכים לצו ראשון

לא פחות  מ-15 שחקנים בילו את העונה האחרונה בהשאלה מריאל מדריד. חלקם ככל הנראה לא ימצאו את מקומם בקבוצה בעתיד הנראה לעין, אך חלק לא מבוטל מהם עשוי להיות הפנים של הבלנאקוס בשנים הקרובות וכבר עושה חיל בקבוצות בלה ליגה. הראשון שבהם וזה שאולי נראה הכי בשל לעשות זאת בריאל כבר בעונה הבאה הוא מרטין אודגור.  הקשר ההתקפי הנורבגי בן ה-21 סיפק עונה נהדרת במדי ריאל סוסיאדד ואותת לזידאן שהוא כבר שייך לרמת הגבוהות ביותר עם תצוגת תכלית ושער בברנבאו ב-3:4 של הבאסקים על האלופה בדרך לחצי גמר הגביע.  בסך הכול אודגור סיים את העונה המוצלחת שלו בסוסיאדד עם שבעה שערים ושמונה בישולים ב-34 הופעות בכל המסגרות וכפי שנראה כרגע, אין מנוס מחזרה שלו לבירת ספרד כבר בעונה הקרובה. 

מרטין אודגור (La Liga)מרטין אודגור (La Liga)

ולא רק הנורבגי נהנה מעונת השאלה מוצלחת. אוסקר רודריגס (22) היה השחקן הטוב ביותר של לגאנס הקטנה עם תשעה שערים ושני בישולים ב-29 הופעות בלה ליגה ונראה שהוא מוכן להתחרות עם אודגור על תואר ‘היהלום הבא’ של הבלאנקוס.  טאקה קובו (19), המכונה בפי רבים “מסי היפני”, הרשים במדי מיורקה בה רשם שלושה כיבושים וחמישה בישולים וגם בו רואים בריאל כמי שאמור לאייש את החלק הקדמי של הקבוצה בעונות הבאות, אם לא בעונה הקרובה אז בזו שאחריה. סרחיו רגילון (23) עשה עבודה נהדרת והיווה תפקיד משמעותי בסביליה ועשוי להוות גם הוא אלטרנטיבה לעמדת המגן השמאלי ביום שאחרי מרסלו. תקוות גדולות תולים בריאל גם ברינייר, הקשר הברזילאי בן ה-18 שנרכש בינואר האחרון מפלמנגו ב-30 מיליון אירו וכבר מככב בקבוצות הצעירות של המועדון.

טאקה קובו. "מסי היפני" (רויטרס)טאקה קובו. "מסי היפני" (רויטרס)

זידאן עמד בהצלחה במשימה הגדולה שלו העונה – לשבור את ההגמוניה של ברצלונה. כעת, כמו מי שעומד בכל ראש ארגון גדול כלשהו, הראש של המאמן הצרפתי צריך להיות עסוק כבר במשימה הבאה ולענות לעצמו על השאלה המכרעת – איך משמרים אותה ובונים שלד שיוכל להמשיך את השליטה בספרד גם בשנים הבאות.

בריאל מצפים מזידאן לעשות את זה, הרי שהוא כבר הוכיח את יכולתו לאתר את השחקנים הצעירים בעלי האופי שמצופה משחקן במועדון פאר. הלחץ גדול, התחרות עוד יותר, אך בעוד שבברצלונה “שוברים את הראש” מניין למצוא את האנשים שיצעידו את המועדון ביום שאחרי ליאו מסי, עושה רושם שבמדריד כבר מסתכלים קדימה ולא מסתפקים בקיים. זה עלול להיות תהליך ארוך ומייגע שיגרור חילופי משמרות ואת השלכותיהם, אך גם זידאן יודע שבכדורגל גם 15 דקות של תהילה הן יותר מדי וכבר חושב הלאה, כשגם הוא יודע ש”שכר הלימוד” הגבוה יביא לקצירת הפירות בעתיד וכפי שנראה כרגע, הם יהיו מתוקים מאי פעם.

זינדין זידאן (רויטרס)זינדין זידאן (רויטרס)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה