ליגת העל בכדורסל, אחת מ-10 הליגות הטובות באירופה, מתקרבת בצעדי ענק לפתיחתה הרשמית מחר (שבת). לפני הפתיחה, הגיע הזמן לסקור לעומק את השחקנים המעניינים ביותר שיהיו העונה, בכל אחת מחמשת העמדות – רכז, קלע, סמול פורוורד, פאוור פורוורד וסנטר. כל אחד מ-25 השחקנים שיופיעו בפרויקט, בנוסף למי שזכו לאזכורי כבוד, יכולים להפוך לסיפור מרתק בעונה הקרובה. חשוב לציין שבמידה ושחקן לא מופיע ברשימה אין זה אומר שהוא לא יכול להתגלות כהפתעה מעניינת.

את הדירוג ביצעו משה ברדה ורועי וינברג, כשהפעם העמדה החשובה ביותר בהתקפה המודרנית – קלעים/גארדים. הכדורסל המודרני הוא כמעט נטול עמדות, הרכזים אינם רכזים קלאסיים, רכז טהור הינו מצרך שכמעט ולא קיים כיום, כל שכן כזה עם קליעה. עמדה שתיים בכדורסל של היום יכולה להיות עם קלעים טהורים, או עם גארדים להם יש קליעה אבסולוטית שיכולים גם לייצר לעצמם ריווח ולצבור נקודות במספר דרכים. עמדה זו אמורה להקל על מלאכתם של שחקני הפנים שכן היא יכולה לייצר ריווח מחד, או להביא לקריסת ההגנה בניסיונות חדירה פנימה. אלו הם חמשת הגארדים והקלעים המעניינים בישראל.

איגור קולשוב זורק (רדאד ג'בארה)איגור קולשוב זורק (רדאד ג'בארה)

אזכור של כבוד: איגור קולשוב (מכבי ראשון לציון). זאת הייתה העונה השנייה בטיבה בזירה המקומית מבחינת הנקודות אצל הגארד/פורוורד של גיא גודס. אין ספק שקולשוב, שחזר ארצה במהלך העונה, חווה את העונה הטובה ביותר עם 60% ל-2 נקודות, 45% לשלוש ו-88% מהקו לצד 4.1 ריבאונדים שהותירו פשוט טעם של עוד, וציפייה לקראת השלב הבא במשחקו.

אזכור של כבוד: בריון אלן (הפועל אילת). למה הוא כאן? סייז, סייז, סייז ועוד פעם סייז, לאורך השנים ליגת העל ראתה שחקנים עם סייז בעמדות הגארד, בעונה שעברה היו אלו פטריק מילר וג'רמי פארגו (לו יש פלג גוף עליון חזק במיוחד) שעזרו להם בין היתר ליצר יתרון בדרך לסל, ואם יש כבר עכשיו דבר אחד שבולט בעניינו של אלן הוא הסייז שלו (1.91 מ’, 94 ק”ג) והדרך בה הוא מנצל אותו עד כה. בעונה שעברה קבוצתו של אריאל בית הלחמי הפכה להיות אחת המעניינות בליגה, וכפועל יוצא זה גם מה שמצופה ממנה העונה. אלן בתור מי שהספיק כבר לשחק בפולין, איטליה, קרואטיה, מונטנגרו וגרמניה נראה כשחקן שבהחלט שווה לעקוב אחריו.

בריון אלן מרוצה (איציק בלניצקי)בריון אלן מרוצה (איציק בלניצקי)

5. קדים אלן (הפועל חיפה)

בעונה שעברה: 8.83 נקודות, 64.5% ל-2, 36.4% ל-3, 90% מהקו, 1.83 ריבאונדים, 2.5 אסיסטים, 1.17 חטיפות, 2.17 איבודי כדור ב-17.3 דקות במדי בורג בליגה הצרפתית.

הקומבו גארד של אלעד חסין הגיע לתחנה השנייה שלו בקריירה המקצוענית מחוץ לארצות הברית. אלן, ששיחק בעברו בחוזה דו כיווני ב-NBA ותופקד בעמדת הרכז, יכול לשים נקודות על הלוח במגוון דרכים והבחירה באלן מצידו של חסין מעוררת עניין רב, שכן זוהי השנה השנייה ברציפות בה חסין מצליח לגייס שחקן ששיחק ביורוקאפ לקבוצתו.

עונת הבכורה של אלן בצרפת אמנם הייתה קצרה מבחינת כמות המשחקים בהם שיחק בשתי המסגרות (15 במספר), אבל בטח במסגרת היורוקאפ הייתה מרשימה למדי מבחינת מספרים, כך שבגיל 28 וכשהוא מגיע לתחנתו השנייה הרחק מהבית, השאלה המרכזית נוגעת להשלמת עונה שלמה בהפועל חיפה בתור התחלה, כמו גם האם יצליח לבצע קפיצת מדרגה.

קאדים אלן חודר (איציק בלניצקי)קאדים אלן חודר (איציק בלניצקי)

4. שון קילפטריק (הפועל ירושלים)

בעונה שעברה: 11.94 נקודות, 44.4% ל-2, 39.3% ל-3, 1.56 ריבאונדים, 1.88 אסיסטים, 1.38 איבודי כדור ב- 20.5 דקות במדי גראן קנריה.

העבר ב-NBA, השנה ביורוליג, הקדנציות ביורוקאפ, היה די באלו על הנייר להפוך את ההחתמה הזו אולי לנוצצת מכולן בהפועל ירושלים. בכל זאת, מדובר בקלעי עם ניסיון באירופה. העבר שלו באירופה הוא כזה של שחקן שמהרגע בו הוא הגיע ליבשת הישנה לא הצליח באמת למצוא את עצמו, קבוצה חדשה אחת לשנה (באחת אפילו החליף שתי קבוצות).

אז מדוע הוא ברשימה הזו? תחילה כי מדובר בשחקן עם פוטנציאל מעניין שבהחלט יכול לסייע לאורן עמיאל עם הריווח, ובמידה רבה השאלה המעניינת ביותר היא האם בגיל 31 ובעונה הראשונה בבירה קילפטריק ימצא בית.

שון קילפטריק (אורן בן חקון)שון קילפטריק (אורן בן חקון)

3. סטיבן גריי (הפועל חולון)

בעונה שעברה: 8.38 נקודות, 36.3% ל-2, 35.3% ל-3, 86.4% מהקו, 1.85 ריבאונדים, 1.46 אסיסטים, איבוד כדור אחד ב-21.3 דקות במדי איגוקאה הבוסנית בליגה האדריאטית.

בגיל 32, אפשר לומר כבר שהקריירה של גריי הייתה יותר ממכובדת. מדובר בגארד ששמו נקשר עם ארץ הקודש עוד בעונה שעברה וכזה שבהחלט מסוגל לשים נקודות על הלוח. גריי אולי זכור בעקבות משחק השיא שלו בליגת האלופות בעונה שעברה במדי פרישטרי היוונית, ערב נפלא שכלל תצוגה התקפית מרשימה במיוחד עם 39 נקודות בערב קליעה שכלל 10/13 מעבר לקשת ומדד 47. באותה עונה כאמור הוא עבר לאיגוקאה.

לחולון הוא מגיע בתור שחקן עתיר ניסיון וככזה שצריך לספק נקודות במקום אלו שהיו אמונים על כך בשנה שעברה, כך שעם מאמן חדש ותפקיד מרכזי בקו האחורי אפשר לומר בעניינו של גריי כי מעניין זה חתיכת אנדרסטייטמנט.

סטיבן גריי זורק (איציק בלניצקי)סטיבן גריי זורק (איציק בלניצקי)

2. נועם דוברת (מכבי ראשון לציון)

בעונה שעברה: 10.6 נקודות, 43.9% ל-2, 38.1% ל-3, 71.6% מהקו, 2.9 ריבאונדים, 3.4 אסיסטים, חטיפה אחת, 1.8 איבודי כדור, 10.3 מדד ב-26.9 דקות במדי ראשל”צ.

דוברת עשה קפיצת מדרגה בעונה הקודמת, הוא היה נראה בוגר יותר, אסרטיבי יותר וללא כל צל של ספק אקספלוסיבי יותר, עם הניסיון הגיעה גם קבלת החלטות טובה וחדה יותר. הגארד, שהיה כבר בפנקסיהם של אנשי הליגה הטובה בעולם, היה נראה מוכן גם לשלב הבא (שיכול להיות גם בעמדה שלוש) אך אז הגיעה הפציעה במרפק. את העונה הוא פתח עם מסת שריר נמוכה יותר ובאופן לגיטימי גם היה ניכר שהוא צריך זמן כדי לחזור לעניינים.

מגמת העלייה אותה הראה דוברת בשנה שעברה הופכת אותו לאחד הגארדים המרתקים בליגה ובטח לאחד משחקני העתיד של הכדורסל הישראלי. כשעיניהם של כולם נשואות אליו, הציפייה היא להמשך המגמה ושיפור באחוזי הקליעה.  

נועם דוברת (חגי מיכאלי)נועם דוברת (חגי מיכאלי)

1. סקוטי ווילבקין (מכבי תל אביב)

בעונה שעברה: 15.9 נקודות, 47.7% ל-2, 45.5% ל-3, 92.1% מהקו, 2.7 ריבאונדים, 3.9 אסיסטים, חטיפה אחת, 1.9 איבודים, 16.6 מדד ב-24.5 דקות. חמישיית העונה ו-MVP סדרת הגמר בליגת העל.

ווילבקין יכול לשחק בשתי עמדות הגארד, ומדובר בנשק התקפי ברמות הגבוהות ביותר שיש ליבשת הישנה להציע. היכולות כמו גם המעלות ידועות ואף יותר מכך, אז מה יש לסקורינג גארד של יאניס ספרופולוס לחדש העונה שישים אותו בראש?

תחילה, את העונה הזו הוא פותח כבר כסוג של “וטראן” בצהוב כחול, ההמשך מתייחס דווקא ליכולות, ומה יהיה השלב הבא של ווילבקין, האם המספרים יכולים עוד לעלות והאם הוא יוכל להחזיר את קבוצתו לפלייאוף היורוליג לאחר הקמפיין המוצלח בעונת 2019/20. 

סקוטי ווילבקין (רדאד ג'בארה)סקוטי ווילבקין (רדאד ג'בארה)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה