"התלהבות היא מחלה של צעירים, שמתרפאת עם הגיל", כתב הסופר אמברוז בירס בתחילת המאה הקודמת בספרו "מילון השטן". אמנם מדובר בספר סאטירי ואפילו קצת מריר, אולם בכל זאת ייתכן שיש משהו בדבריו גם כשזה נוגע לכדורגל. אין בכוונתנו לרמוז כי לשחקנים ותיקים אין התלהבות כלל, אולם נדמה כי ההתלהבות המאפיינת שחקנים צעירים היא מעט אחרת, תמימה יותר, שטרם נפגמה בידי המציאות המסובכת הטמונה בחייו של כדורגלן מקצועני.

ואחרי הפתיחה הפיוטית, נגיע לעיקר. אין צורך של ממש להסביר את החשיבות של פיתוח שחקנים צעירים. שחקנים אלו מגלמים בתוכם את העתיד של כל מועדון, כמו גם את העתיד של הכדורגל במדינה, ולפיכך הנבחרת. אחת המטרות הראשונות שהמדור הזה, "מספרת לחיבור" שם לנגד עיניו העונה, הוא עיסוק בשחקנים הצעירים בליגה ובהתקדמותם. לשם כך, בין היתר, ייסדנו את פינת "המעקב" הקבועה, ולשם כך גם נכתבה הכתבה הזאת.

אצילי: ״שמחים שהאוהדים מלווים אותנו״

אספנו את נתוני כל קבוצות ליגת העל בעונת המשחקים הנוכחית ובדקנו עד כמה כל אחת מהן משתפת שחקנים צעירים (אם בכלל). חלק מהקבוצות עושות זאת ביסודיות וכחלק מדרך המועדון, בין אם מסיבות ערכיות ובין אם מסיבות כלכליות, וחלק ממעטות לתת דקות לשחקנים צעירים, אם כאלו נמנים בכלל על סגלן. בחרנו באופן שרירותי בשתי קבוצות גיל המגדירות שחקנים צעירים: הראשונה - שחקנים אשר בזמן כתיבת שורות אלה עודם בני 21 ומטה (כלומר, טרם מלאו להם 22). השנייה - שחקנים בגיל 23 ומטה (שוב, כשבזמן כתיבת שורות אלה טרם מלאו להם 24).

עד 21: רעננה וחדרה בראש, האלופה והפועל חיפה בתחתית

נתחיל מהנתונים לשחקנים עד גיל 21. שתי הקבוצות שמשתפות הכי הרבה שחקנים בגיל הצעיר הזה, ובפער לא קטן מהיתר, הן הפועל רעננה והפועל חדרה, עם 26 ו-25 אחוזים מהדקות בהתאמה. רעננה היא גם היחידה בליגה שהשוער הראשון הקבוע שלה הוא בקבוצת הגיל הזו, אסף צור, ולצדו ראויים לציון שלושה מארבעת הכובשים הבכירים של הקבוצה - קייס גאנם, יואב תומר ואור דסה. גם כבודו של בן סביר, שפרץ בחצי השני של העונה, במקומו מונח.

אסף צור (עמית מצפה)אסף צור (עמית מצפה)

מספרית, חדרה אמנם שיתפה מספר גדול יותר של שחקנים צעירים - 11, אולם חמישה מהם שותפו יחסית למעט דקות, חלקם הגיע רק בינואר ושחקן אחד, מוחמד אבו פאני, עזב בינואר, ומכאן ההבדל לכאורה בנתונים. גם בחדרה שוער צעיר, חביב אוחיון, המושאל ממכבי ת"א, אשר צבר 4 הופעות העונה, אולם בעיקר בולטים ירין פרץ, אילון אלמוג, עדן קארצב, עמית כהן ויהב גורפינקל, כולם מושאלים מקבוצות שונות.

נתוני שחקנים עד גיל 21 (מערכת ONE)נתוני שחקנים עד גיל 21 (מערכת ONE)

בצד השני של הטבלה אפשר לראות חמש קבוצות ששיתוף השחקנים שלהן בגיל זה נמוך מאוד עד אפסי. להפועל חיפה אין אפילו שחקן אחד ששותף העונה בגיל 21 ומטה, לאלופה מכבי ת"א יש בדיוק אחד, שגם הוא שיחק דקה אחת בגארבג' טיים (נדב נידם), בבית"ר נמצא דקות ספורות של רועי פדידה, ובב"ש משמש תומר יוספי כמייצג את קבוצת הגיל. בבני סכנין שותפו שלושה שחקנים (מוחמד חלאילה, עלי אבו ריא ואוסמה חלאילה), אך סך הדקות המצטבר שקיבלו היה קצת יותר מ-1,000 לאורך כל העונה, כשלושה אחוזים מהדקות.

תומר יוספי (רדאד ג'בארה)תומר יוספי (רדאד ג'בארה)

עד 23: אבוקסיס מככב, חיפה מפתיעה וב"ש מודאגת

אם נגדיל את טווח הגיל ונעבור לשחקנים בגיל 23 ומטה, כאן ישנו מהפך קטן בטבלה. בני יהודה מצטיינת בצורה יוצאת דופן בנתון זה, כאשר יותר מחצי מהדקות של שחקניה על המגרש הן של שחקנים בגיל זה (55 אחוז ליתר דיוק). גם ירדן שועה, שכבר איננו בקבוצה, נכלל כמובן בסטטיסטיקה, אולם לצדו עוד 12 שחקנים, בראשם כמובן מאוויס צ'יבוטה, שי קונסטנטין, דולב חזיזה, מתן בלטקסה, איסמעילה סורו ונוספים.

מאוויס צ'יבוטה (חגי מיכאלי)מאוויס צ'יבוטה (חגי מיכאלי)

גם במ.ס אשדוד כמות דקות גדולה במיוחד לצעירים, גם אם בהצלחה פחותה יחסית (40 אחוז) כשבמקום השלישי עם נתון גבוה במיוחד גם כן של 37 אחוזים מהדקות ניצבת מכבי חיפה. הירוקים אמנם חוו עונה רבת תהפוכות, אך בהחלט יכולים להיות מעודדים מדקות רבות של שחקניהם הצעירים כעופרי ארד, נטע לביא, מוחמד עוואד, שון וייסמן, עאיד חבשי וכמובן החיזוקים בינואר - פלקושצ'נקו, שועה ואבו פאני ששב מהשאלה. העתיד מזהיר.

נתוני שחקנים עד גיל 23 (מערכת ONE)נתוני שחקנים עד גיל 23 (מערכת ONE)

רבות דובר על פרויקט המושאלים של מכבי ת"א (גם תחת מדור זה), ובכן, האלופה כפי שצוין לעיל לא שיתפה שחקנים מתחת לגיל 21, אך בקבוצת הגיל 21-23 יש לה חמישה שחקנים מובילים במיוחד: יונתן כהן, דן גלזר, פרדראג ראיקוביץ', שחר פיבן ודור פרץ. אגב, הצהובים יותר מהכפילו את מספר הדקות שניתנו לשחקנים צעירים מהעונה שעברה, אז הסתפקו ב-15 אחוז מהדקות בלבד.

יונתן כהן (רדאד ג'בארה)יונתן כהן (רדאד ג'בארה)

ולגבי האלופה היוצאת, היא יכולה להיות מודאגת במיוחד מהנתונים, שכן גם בקבוצת הגיל עד 23 מצבה עגום במיוחד, עם שני שחקנים בלבד שזכו לדקות, אשר מהוות אחוז בודד מסך הדקות של הקבוצה. אם אכן הבעלים אלונה ברקת מתכננת קיצוץ בתקציב, יהיה לה קשה לעשות זאת ללא עתודה בגילאים הצעירים שתמלא את מקומם של הוותיקים "היקרים" יותר.

ומה עם שערים?

אחרי שסגרנו את אחוז הדקות, החלטנו לבדוק את התרומה ההתקפית בדמות אחוז השערים שכובשים השחקנים הצעירים מסך שערי הקבוצה. בקבוצת הגיל עד 21 הפועל רעננה כמובן מככבת, עם 33 אחוז מסך שעריה, מכבי פ"ת שנייה (27 אחוז) אולם גם מכבי חיפה חזק בעניינים עם 23 אחוזים. בתחתית, לא פחות משש קבוצות בהן אף שחקן בגיל זה לא כבש אף לא שער אחד - מכבי ת"א, בית"ר ירושלים, הפועל ב"ש, מ.ס אשדוד, הפועל חיפה ובני סכנין.

קייס גאנם (אחמד מוררה)קייס גאנם (אחמד מוררה)

בקבוצת הגיל עד 23 בני יהודה ומכבי חיפה צמודות בפסגה כש-45 ו-44 אחוזים בהתאמה מסך שערי הקבוצה נכבשו על ידי שחקנים בגילאים אלו. עירוני ק"ש מיד אחריהן עם 42 אחוזים (ותודה בעיקר לעדן שמיר ויואל אבוחצירה), כשגם הפועל רעננה (38 אחוז) ומכבי נתניה (35 אחוז) לא רחוקות מאוד.

עדן שמיר (איציק קדוש)עדן שמיר (איציק קדוש)

בהשוואה לאירופה

בשורה התחתונה, לפי מכון המחקר CIES, בית"ר ירושלים (ממוצע 29.15 שנים) והפועל באר שבע (29.01) הן הקבוצות המבוגרות ביותר בליגה (לפי נתוני שחקנים שנמצאים על המגרש), ואילו ק"ש (25.5) ואשדוד (24.4) הן הצעירות ביותר. בהשוואה לשאר הליגות (הראשונות) באירופה, בית"ר וב"ש נמצאות בטופ 30 של הקבוצות המבוגרות, במקומות 23 ו-29 בהתאמה, ואילו אשדוד במקום ה-23 מהצד השני של הטבלה.

יוסי בניון (אורן בן חקון)יוסי בניון (אורן בן חקון)

ואם ננסה להשוות באופן כללי יותר, ממוצע הגיל של כלל ליגת העל הוא 26.89. מתוך 27 ליגות ראשונות שנבדקו, אנחנו תופסים מקום טוב באמצע, המקום ה-14, כאשר הליגות המבוגרות ביותר הן הליגות הבכירות בטורקיה (29 שנים) ובקפריסין (28.43), ואילו הצעירות ביותר הן בהולנד (25.38), סלובניה (24.95) וקרואטיה (24.78) כלומר, מצבנו לא כל כך נורא, אך בהחלט יש עוד לאן לשאוף למען עתיד הכדורגל הישראלי.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה